Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Home Nieuw CV's Taal en zo Spelen met taal TaalArchiefIndex TaalArchief-1 TaalArchief-2 TaalArchief-3 TaalArchief-4 TaalArchief-5 TaalArchief-6 TaalArchief-7 TaalArchief-8 TaalArchief-9 Taal Archief-10 TaalArchief-11 TaalArchief-12 Eerderegedichten Gedichten 1-6 Gedichten 7-12 Gedichten 13-18 Gedichten 19-24 Gedichten 25-30 BoekbesprekingArchiefIndex Boekbespreking BoekenArchief-1 BoekenArchief-2 BoekenArchief-3 BoekenArchief-4 BoekenArchief-5 BoekenArchief-6 BoekenArchief-7 BoekenArchief-8 BoekenArchief-9 BoekenArchief-10 "Wiskunde" Cijfers Getal van het beest cijfersGedicht CijfersArchiefIndex Archiefcijfers1 Archiefcijfers2 Archiefcijfers3 Archiefcijfers4 Archiefcijfers5 Archiefcijfers6 Archiefcijfers7 Archiefcijfers8 Archiefcijfers9 Archiefcijfers10 Archiefcijfers11 

Archiefcijfers9

Vervolg Möbius

Vorige pagina

ArchiefWiskunde

"If an ant were to crawl along the length of this strip, it would return to its starting point having traversed every part of the strip (on both sides of the original paper) without ever crossing an edge". Dat laat dit filmpje goed zien:

Heel bijzondere effecten krijg je als je een Möbiusring in de lengte doorknipt.Klik op het plaatje hieronder voor een demo.

Een Möbiusband, band van Möbius of ring van Möbius is een tweedimensionale topologische structuur: een ruimtelijke figuur die slechts één vlak en één rand heeft. De band bestaat weliswaar uit een vlak, maar kan alleen in drie dimensies bestaan. Vanuit elk punt van de figuur ziet men ogenschijnlijk twee zijden en twee randen, maar volgt men vanuit een punt een rand of een zijde, dan blijkt bij terugkeer dat men ook de ogenschijnlijk andere rand of zijde heeft doorlopen.De figuur is genoemd naar de wiskundige en sterrenkundigeAugust Ferdinand Möbius uit Leipzig die in 1858 de figuur ontdekte.

Min of meer gelijktijdig met Möbius, ook in 1858, maar onafhankelijk daarvan ontdekte ook de wiskundige en natuurkundige Johann Benedict Listing uit Göttingen de band.Het is eenvoudig om zelf een Möbiusband te maken: neem een strook papier, breng de uiteinden bij elkaar en draai een van de uiteinden een halve slag. Plak de einden vervolgens op elkaar. Ontdek de eigenschappen, door te proberen een van de zijden rood te kleuren en de andere blauw.Wordt de band in de lengte doorgeknipt, dan ontstaat er een enkele ring van dubbele lengte.Bron: Wikipedia.

Vi Hart heeft van de eigenschappen van de Möbiusband op wel heel creatieve wijze gebruik gemaakt.Door een doorzichtige strook te nemen laat zij het tweedimensionale karakter van de band zien (je kan alleen maar links, rechts en voor- en achteruit, zoals de mieren hierboven) en tegelijkertijd het feit dat je in een driedimensionale struktuur loopt. Let op de effecten van de doorzichtigheid van de band.Nieuwsgierig? klik HIER

Na het zien van het filmpje ben je waarschijnlijk uitgeput.Daarom hier een zeer verrassend, kort ontspannend filmpje met een variant op de Möbiusring.Ook vrouwen mogen kijken, al vereist het een klein beetje ruimtelijk inzicht, iets waar vrouwen volgens hersenonderzoekers niet zo goed in zijn....Toch maar kijken: heel leuk als je het trucje niet kent!!


http://www.youtube.com/watch?v=BVsIAa2XNKc