Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Home Nieuw CV's Taal en zo Spelen met taal TaalArchiefIndex TaalArchief-1 TaalArchief-2 TaalArchief-3 TaalArchief-4 TaalArchief-5 TaalArchief-6 TaalArchief-7 TaalArchief-8 TaalArchief-9 Taal Archief-10 TaalArchief-11 TaalArchief-12 Eerderegedichten Gedichten 1-6 Gedichten 7-12 Gedichten 13-18 Gedichten 19-24 Gedichten 25-30 BoekbesprekingArchiefIndex Boekbespreking BoekenArchief-1 BoekenArchief-2 BoekenArchief-3 BoekenArchief-4 BoekenArchief-5 BoekenArchief-6 BoekenArchief-7 BoekenArchief-8 BoekenArchief-9 BoekenArchief-10 "Wiskunde" Cijfers Getal van het beest cijfersGedicht CijfersArchiefIndex Archiefcijfers1 Archiefcijfers2 Archiefcijfers3 Archiefcijfers4 Archiefcijfers5 Archiefcijfers6 Archiefcijfers7 Archiefcijfers8 Archiefcijfers9 Archiefcijfers10 Archiefcijfers11 

BoekenArchief-1

Als eerste het lang verwachte vervolg op "Goedel, Escher, Bach" van Douglas R. Hofstadter. Dit fameuze werk, dat ik letterlijk heb stuk gelezen (TIP: als ik het nog mag meemaken, dan zou ik als verjaardagscadeautje wel een nieuw exemplaar willen! Er zijn alleen al in Nederland een paar honderd duizend exemplaren van verkocht!) is nu opgevolgd door: "Ik ben een vreemde lus" (uitgeverij Contact,ISBN:978 90 254 2549 4) Moet je lezen.NRC: "Een intens en persoonlijk boek dat je niet los laat en dat je manier van denken verandert, en dat om die redenen even veel aandacht verdient als zijn beroemde voorganger"Los Angeles Time:"Dit is een klassieke Hofstadter: eerlijk, diep en rijk aan ideeen. Wie dit gelezen heeft kijkt niet meer op de zelfde manier naar de wereld"

Archief Boekbesprekingen 2009 1-6

Als tweede "Het Symmetriemonster van Marcus du SautoyUitgeverij Nieuwezijds, ISBN:978 90 5712 286 6Een heel mooi boek van de opvolger van de grote Richard Dawkins in Oxford. Voor iedereen met een klein beetje wiskunde heel goed te volgen, humoristische en begrijpelijk. Aanrader!!!

Hij neemt de lezer mee op zijn reis van twaalf maanden rond de wereld en door de geschiedenis van het Alhambra naar de Franse revolutie, de Goldberg-variaties van Bach tot de piramiden van Gizeh. Hoogtepunt is de meest spannende ontdekking in de wiskunde tot nu toe. Het Monster:Een gigantische sneeuwvlok die zich voordoet in een 169.883 dimensionale ruimte. Met het wiskundig bewijs van deze sneeuwvlok werd het geheim van de symmetrie ontraadseld!

Ten slotte: Richard Dawkins zelf. Het hoeft eigenlijk geen betoog. Zijn boek "God als misvatting" is verplichte kost. Uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN: 978 90 468 0302 8

Juli 2009

Augustus 2009

"Nietzsche en Kant lezen de krant", Rob Wijnberg, ISBN: 978 90 234 4086 4De actualiteit belicht door een jonge, bruisende filosoof. Hij benadert het nieuws op een heel originele manier, waardoor ook je eigen "vaststaande mening" op de helling wordt gezet. Vragen als: discrimineert Wilders moslims als hij kritiek heeft op de islam? Maar ook: Waarom de vrijheid van godsdienst moet worden afgeschaft, waarom Joram van der Sloot geen leugenaar is, hoe minister Hirsch Ballin de raddraaiers gelijk gaf, waarom de Commissie Gelijke Behandeling nooit gelijk kan hebben, worden op een integere heldere filosofisch correcte wijze aangetoond. Een verademing, leest makkelijk weg.

"Plato en kornuiten, de filosofie in honderd-en-een grappen" Thomas Catheart en Daniel Klein, ISBN: 978 90 234 4096 3Geestig, maar ook serieus boek, waarin een aantal basisbegrippen uit de filosofie nog eens worden uitgelegd. Metafysica, logica, epistemologie, ethiek existentialisme, taalfilosofie et cetera passeren de revue.Ga niet de afzonderlijke grapjes eerst lezen. Ze moeten echt in de context van de uitleg worden "genuttigd". Heel fijn boek dat je kennis weer eens opfrist, of nieuwe kennis aan je overbrengt op een hele simpele en plezierige manier."Een uitstekende inleiding in de wijsbegeerte...waarin filosofische basisbegrippen nog eens rustig worden uitgelegd. En uitleggen kunnen ze"Vrij Nederland

"De troost van de filosofie"'Alain de Botton, ISBN: 90-450 0400 3Flaptekst: "Als geen ander weet hij de grote filosofen in een nieuw en verfrissend daglicht te stellen. Hij onthult op volstrekt originele wijze welk praktisch nut de filosofie voor ons kan hebben". Zo is dat! Een geweldig boek van een van mijn favoriete schrijvers. Filosofie als medicijn tegen o.a. impopulariteit, geldzorgen, frustratie, onmacht. Ik kom later nog op hem terug.

naar Index

naar nieuwste bespreking