Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Home Nieuw CV's Taal en zo Spelen met taal TaalArchiefIndex TaalArchief-1 TaalArchief-2 TaalArchief-3 TaalArchief-4 TaalArchief-5 TaalArchief-6 TaalArchief-7 TaalArchief-8 TaalArchief-9 Taal Archief-10 TaalArchief-11 TaalArchief-12 Eerderegedichten Gedichten 1-6 Gedichten 7-12 Gedichten 13-18 Gedichten 19-24 Gedichten 25-30 BoekbesprekingArchiefIndex Boekbespreking BoekenArchief-1 BoekenArchief-2 BoekenArchief-3 BoekenArchief-4 BoekenArchief-5 BoekenArchief-6 BoekenArchief-7 BoekenArchief-8 BoekenArchief-9 BoekenArchief-10 "Wiskunde" Cijfers Getal van het beest cijfersGedicht CijfersArchiefIndex Archiefcijfers1 Archiefcijfers2 Archiefcijfers3 Archiefcijfers4 Archiefcijfers5 Archiefcijfers6 Archiefcijfers7 Archiefcijfers8 Archiefcijfers9 Archiefcijfers10 Archiefcijfers11 

BoekenArchief-10

Dit keer een aantal nogal diverse boeken. Het nieuwste boek van Adriaan van Dis, een "woordenboek" en boek met liedjes, een werkje met uitspraken van onze ouders en grootouders, de bijbel voor ongelovigen en tenslotte het allerlaatste boek van Oliver Sacks.

Archiefboeken

* "Ik kom terug" van Adriaan van DisDit is een absoluut meesterwerk. Hij heeft zichzelf overtroffen met een magistraal proza. Zijn ironische blik, observatievermogen en koele analyse van de manier waarop hij contact probeert te krijgen met zijn moeder is van een hartverscheurende schoonheid. Soms ongenadig met een keiharde opstelling dan weer heel vertederend. Aanrader!

Boekbespreking maart 2016

* "Mijn moeder zei altijd" van Jaap ToorenaarDit boekje is een inventarisatie van Nederlandse familiespreuken, ontstaan door een oproep in "Onze Taal". Het viel mij een beetje tegen.Veel van de uitspraken zijn erg gekunsteld, flauw of te breedsprakig. Aardig om een keer door te bladeren, maar meer ook niet.

* Het woordenboek van de SkepticusDit is een door Herman Boel geactualiseerde en vertaalde bewerking van The Skeptic's Dictionary van de Amerikaanse filosoof Todd Carroll. Het is een naslagwerk, maar ook een vlot leesbaar boek met meer dan 400 onderwerpen. Kritisch, maar objectief kijkt hij naar bovennatuurlijke, paranormale, occulte en pseudowetenschappelijke onderwerpen. Knap geschreven met scherpe analyses. Elke dag een paar onderwerpen lezen helpt je om zelf ook kritisch te blijven denken.

* "Vieze liedjes uit de 17e en 18e eeuw" door Annemiek HoubenHouben heeft 95 liedjes verzameld en ingeleid. De wellustige liedjes uit die tijd bestrijken het hele scala aan vieze liedjes, een heel breed en openhartig bezongen onderwerp in die tijd, heel verrassend. Met een duidelijke uitleg en veel fraaie illustraties, is dit een zeer bijzonder boekje over de opmerkelijk promiscue kant van onze voorouders.

* "Onderweg" door Oliver SacksHet allerlaatste boek van Oliver Sacks. Een openhartige biografie waarin nog eens duidelijk wordt welk een geweldige inpact zijn jeugd op zijn latere ontwikkeling heeft gehad. Zie ook het Archief. Zijn verlegenheid, homofilie, drugsverslaving en zijn geslaagde en mislukte projecten komen allemaal aan de orde. Aan het eind van zijn laatste boek maakt de beroemde neuroloog nog een uitstapje naar het neuraal Darwinisme: de mens is door zijn brein gedwongen uit te groeien tot het individu dat dingen altijd anders zal doen dan zijn medemensen. Een must voor zijn grote schare bewonderaars.

* "De bijbel voor ongelovigen" door Guus KuijerInmiddels is al deel 4 verschenen. De begenadigd verteller Guuds Kuijer vertelt de verhalen uit het oude testament op zijn eigen wijze. Sprankelend, kritisch, humoristisch, soms meedogenloos en meeslepend. Anders dan de titel wellicht doet vermoeden is het geen pleidooi voor atheïsme. Wel haalt hij er met zijn eruditie de (te) vrome laag eraf. Het zijn werkelijk heerlijke boeken om te lezen, zelfs voor voor atheïsten. Alsof de ouderwetse zondagschoolverhalen, als wereldliteratuur weer tot leven komen,maar dan zonder dat fanatieke religieuze sausje. Een heerlijk serie!