Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Home Nieuw CV's Taal en zo Spelen met taal TaalArchiefIndex TaalArchief-1 TaalArchief-2 TaalArchief-3 TaalArchief-4 TaalArchief-5 TaalArchief-6 TaalArchief-7 TaalArchief-8 TaalArchief-9 Taal Archief-10 TaalArchief-11 TaalArchief-12 Eerderegedichten Gedichten 1-6 Gedichten 7-12 Gedichten 13-18 Gedichten 19-24 Gedichten 25-30 BoekbesprekingArchiefIndex Boekbespreking BoekenArchief-1 BoekenArchief-2 BoekenArchief-3 BoekenArchief-4 BoekenArchief-5 BoekenArchief-6 BoekenArchief-7 BoekenArchief-8 BoekenArchief-9 BoekenArchief-10 "Wiskunde" Cijfers Getal van het beest cijfersGedicht CijfersArchiefIndex Archiefcijfers1 Archiefcijfers2 Archiefcijfers3 Archiefcijfers4 Archiefcijfers5 Archiefcijfers6 Archiefcijfers7 Archiefcijfers8 Archiefcijfers9 Archiefcijfers10 Archiefcijfers11 

BoekenArchief-2

Archief Boekbesprekingen 2009/10 7-12

October 2009

Januari 2010

naar Index

naar nieuwste bespreking

Geheel gewijd aan de schrijver Alain de Botton:1.Hoe Proust je leven kan veranderen (1997, ISBN 978 90 254 1939 4)Het bekendste werk van Marcel Proust is "a la recherche du temps perdu". Volgens velen een meesterwerk, volgens anderen iets onleesbaars met zijn 7 delen, ruim 3000 pagina's en meer dan 2000 personages. Bovendien kan hij bladzijdenlang uitweiden over heel weinig.De Botton is erin geslaagd een boeiende, geestige en vooral ook leesbare biografie van Proust te schrijven. Belangrijker nog, hij weet de wijze levenslessen die Proust aan iedereen geeft helder uit de woordenbrij van het meesterwerk te halen. Adviezen die Proust zelf weliswaar in de wind sloeg, maar die wij nogaltijd goed kunnen gebruiken. Voorbeelden: Hoe kies ik een goede arts? (nota bene: Proust was zijn hele leven behoorlijk ziek en bracht zijn tijd grotendeels in bed door) maar ook: waarom je niet impulsief kleren moet kopen, hoe je vandaag van het leven kunt genieten en hoe kun je meer kunt genieten van je vakantie, hoe je emoties kunt uitdrukken et cetera et cetera. Leest als een trein. Twee vliegen in een klap: een heldere biografie, vol humor van een zeer biezonder mens en ook nog eens nuttige tips. Wat wil je nog meer.

2. De kunst van het reizen (2002, ISBN 978 90 471 0012 16)"Een meditatie voor een moderne toerist, maar tegelijkertijd ook een bespiegeling van een kamergeleerde''. De vraag wordt gesteld waarom je eigenlijk reist en waarom naar een bepaalde bestemming. Elk hoofdstuk heeft een bepaalde plek als onderwerp met als gids een filosoof, wetenschapper, dichter of kunstenaar. Een ijzersterk boek dat je niet alleen laat nadenken over ogenschijnlijk eenvoudige vragen, maar je vooral ook veel bewuster laat kijken naar je (vaak alledaagse) omgeving. Laat je meenemen door De Botton en begrijp dat hij zelfs door een doodgewone Amsterdamse voordeur kan worden gefascineerd. Vlot geschreven, aanrader voor een ieder die zich meer bewust wil worden van zijn omgeving en wat daarin gebeurt en voor iedereen die wel eens wil weten waarom je steeds weer een andere omgeving wilt leren kennen. Of juist niet?

3. Ode aan de arbeid (2009, ISBN 979 90 450 1587 3)Mijn favoriete boek van hem tot nu toe. Buitengewoon geestig geschreven, bekijkt hij het reilen en zeilen op diverse, totaal verschillende werkplekken. Van de Londense havens, logistiek, koekproductie, rakettechnologie, accountancy en meer.Verbaas je over zijn scherpe waarneming en analyse van de daar verrichte arbeid. Geniet van zijn werkelijk prachtig proza. Ik kan het iedereen aanbevelen. Page turner!

1. Als eerste een goedkope uitgave van "Alle verhalen" van Arthur Japin.De NBD|Biblion recensie van dit boek luidt:Arthur Japin (1956) is een veelzijdig schrijver van romans (zoals het veelgeprezen 'De zwarte met het witte hart' uit 1997), novellen, toneel en filmscripts. Hij is in zijn relatief korte schrijversloopbaan meermalen bekroond en vertaald. In deze bundel zijn al zijn korte verhalen samengebracht die hij vanaf 1996 heeft gepubliceerd onder de titels 'Magonische verhalen' (zijn opvallende debuut uit 1996) en 'De vierde Wand' (1998), een bundel reisverhalen die afgewisseld worden met verhalen over toneel en werkelijheid (de zgn 'vertrekken'). De uitgave is gecompleteerd met een zevental verspreide, niet eerder in boekvorm uitgegeven verhalen. Al zijn personages zijn op zoek naar een droom, zij vluchten in het mythische, het fantastische, soms het surrealistische, maar worden telkens ingehaald door de werkelijkheid. Japin is een beeldend verteller met een zeer verzorgde stijl. Een bundel vol symboliek met mooie observaties over verleden en toekomst, liefde en ouderdom. Pocket; zeer kleine druk.Klopt helemaal. Vergeet niet je leesbril af te zeten als je gaat slapen! Prettig boek. Met 412 bladzijden klein gedrukt kan je vooruit. ISBN: 978 90 413 3150 2. Kost slechts € 8,50 (en een leesbril).

2. Het nieuwste boek van Youp van 't Hek: "Omdat jij mijn beste vriend bent." Ik kreeg het cadeau bij een bestelling bij NRC,het kost normaliter € 7,50. Het bevat eerder gepubliceerde columns uit NRC Handelsblad. Gemengde gevoelens. Soms erg leuk, soms over de top en soms gewoon slecht. Soms denk ik dat hij zichzelf wel erg goed vindt, maar in een ander verhaaltje denk ik dan weer dat hij dat eigenlijk ook wel is. Algemene indruk, wel leuk om een paar verhaaltjes voor het slapen gaan te lezen.Niet diepgravend en vaak toch wel erg vermakelijk. ISBN 978 90 6005 8145.

3. "Taal is zeg maar echt mijn ding" van Paulien Cornelissen. Bestseller over taal. "Niet over hoe mensen met elkaar zouden moeten praten, maar over hoe ze dat per ongeluk doen." Heel geestig geschreven en zeer herkenbaar. Op een gegeven moment zeg je echt zo van best wel heel leuk. Een stukje herkenning, als het ware naar jezelf toe.Als je deze laatste twee zinnen leuk vindt moet je het boekje kopen. Er staan bovendien ook nog aardig wattaalergernissen of verwonderingen in. "Why ook eigenlijk not" bijvoorbeeld, of "Oké!" als je o,ja bedoelt: "Ik ben ernstig ziek". "Oké!" Over "Is goed, doei!" hebben we het maar niet. Maar het gaat ook over vreemde dingen in het Nederlands. Waarom zeggen we zes minuten, zes uur, over zes jaar, maar de komende zes maanden? Waarom is universiteit niet het tegenovergestelde van diversiteit? Ontbijten is beginnen met bijten, ontsteken is aansteken, ontnuchteren is juist beginnen met nuchter worden et cetera. In de rubriek "Taal en zo" van deze site, onder "Spelen met taal", gaat het trouwens ook over taalergernissen. Leuk boekje dat je in kleine stukjes moet lezen. Ideaal voor als het al laat is voordat je in bed ligt. ISBN: 978 90 254 3049 8. €12,50.