Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Home Nieuw CV's Taal en zo Spelen met taal TaalArchiefIndex TaalArchief-1 TaalArchief-2 TaalArchief-3 TaalArchief-4 TaalArchief-5 TaalArchief-6 TaalArchief-7 TaalArchief-8 TaalArchief-9 Taal Archief-10 TaalArchief-11 TaalArchief-12 Eerderegedichten Gedichten 1-6 Gedichten 7-12 Gedichten 13-18 Gedichten 19-24 Gedichten 25-30 BoekbesprekingArchiefIndex Boekbespreking BoekenArchief-1 BoekenArchief-2 BoekenArchief-3 BoekenArchief-4 BoekenArchief-5 BoekenArchief-6 BoekenArchief-7 BoekenArchief-8 BoekenArchief-9 BoekenArchief-10 "Wiskunde" Cijfers Getal van het beest cijfersGedicht CijfersArchiefIndex Archiefcijfers1 Archiefcijfers2 Archiefcijfers3 Archiefcijfers4 Archiefcijfers5 Archiefcijfers6 Archiefcijfers7 Archiefcijfers8 Archiefcijfers9 Archiefcijfers10 Archiefcijfers11 

BoekenArchief-3

Archief Boekbesprekingen 2010 13-15

April 2010

naar Index

naar nieuwste bespreking

Die angst was niet nodig. Crumb volgt zeer nauwkeurig de bijbelteksten van alle 50 hoofdstukken en tekent daar in zijn eigen stijl heel realistische voorstellingen bij, die nooit obseen of kwetsend zijn. Hij heeft er ruim vier jaar aan gewerkt.Ik vind wel dat, juist doordat hij zo conscientieus en oprecht te werk is gegaan, de absurditeit van vele verhalen in Genesis nog schrijnender naar voren komt dan in niet-geillustreerde bijbelteksten.Met plezier (in kleine porties) gelezen, al was het alleen al om de Aha-erlebnis die ik had van mijn zondagschool.

Als eerste, niet echt een boek, maar een stripverhaal. "Het boek Genesis", getekend door Robert Crumb.ISBN 978-90-6169-912-5. € 22,50. Deze strip werd door velen met angst en beven tegemoet gezien. Crumb heeft een reputatie van de undergroundtekenaar met nogal extreme opvattingen, denk aan zijn berucht Fritz the cat en een rauwe tekenstijl.

Ter gelegenheid van de 75ste boekenweek verscheen "Titaantjes waren we" waarin 75 hedendaagse Nederlandse schrijvers een brief aan hun jongere ik schrijven. ISBN 978-90-5965-105-0. € 10.

Het is een (mooi uitgegeven) werk dat nogal fragmentarisch overkomt. Logisch met 75 korte stukjes van zeer wisselende kwaliteit. Veel van de schrijvers kwamen mij echter volslagen onbekend voor. Bijvoorbeeld: Allard Schroder, Bart Moeyaert,Edward van de Vendel, Eric de Kuyper, Esther Jansma, Ingmar Heytze, Jan Brokken, Maria Stahlie, Nausicaa Marbe, Peter van Gestel, Ted van Lieshout, Tomas Lieske et cetera.Dat ligt aan mij, ik heb slechts een beperkt aantal hedendaagse Nederlandse schrijversgelezen, die boven de middelmaat uitsteken. Een flink aantal daarvan is gelukkig ook vertegenwoordigd in de bundel. Dat maakt weer veel goed. Een aardige verzameling toch wel, die een goede gelegenheid biedt voor een korte orientatie in het huidige Nederlandse literatuurlandschap.

Nog een keer Alain de Botton: "Een week op de luchthaven" ISBN 978-90-450-1682-5. €16,50.

In de zomer van 2009 werd De Botton door luchthaven Heathrow in de gelegenheid gesteld als "writer in residence" in alle vrijheid over het vliegveld te zwerven en met iedereen, ook achter de schermen, te praten. Op de foto zie je hem aan zijn werkplek zitten, midden in een van de terminals. Het leidde tot een leuk boekje, waarin hij vertelt over deze vreemde 'non-plek', die we het liefst altijd zo snel mogelijk weer verlaten. Citaat: "Alain de Botton neemt de lezer mee naar de vertreklounge, de luchtzijde en de aankomsthal, en laat met zijn gebruikelijke combinatie van humor en wijsheid zien dat het verblijf op een luchthaven nuttiger is en ons meer over onszelf kan vertellen dan we denken."

De filosoof van het alledaagse leerde mij opnieuw hoe je de omgeving, in zijn specifieke context, het best kunt kunt zien, namelijk door "met het oog van een schilder" naar de omgeving te kijken en je te blijven verwonderen over zaken die je uit gewoonte of gewenning al snel als alledaags en oninteressant afdoet, terwijl ze dat niet zijn.