Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Home Nieuw CV's Taal en zo Spelen met taal TaalArchiefIndex TaalArchief-1 TaalArchief-2 TaalArchief-3 TaalArchief-4 TaalArchief-5 TaalArchief-6 TaalArchief-7 TaalArchief-8 TaalArchief-9 Taal Archief-10 TaalArchief-11 TaalArchief-12 Eerderegedichten Gedichten 1-6 Gedichten 7-12 Gedichten 13-18 Gedichten 19-24 Gedichten 25-30 BoekbesprekingArchiefIndex Boekbespreking BoekenArchief-1 BoekenArchief-2 BoekenArchief-3 BoekenArchief-4 BoekenArchief-5 BoekenArchief-6 BoekenArchief-7 BoekenArchief-8 BoekenArchief-9 BoekenArchief-10 "Wiskunde" Cijfers Getal van het beest cijfersGedicht CijfersArchiefIndex Archiefcijfers1 Archiefcijfers2 Archiefcijfers3 Archiefcijfers4 Archiefcijfers5 Archiefcijfers6 Archiefcijfers7 Archiefcijfers8 Archiefcijfers9 Archiefcijfers10 Archiefcijfers11 

BoekenArchief-4

Archief Boekbesprekingen 2010 16-18

Juli 2010

naar Index

naar nieuwste bespreking

Mark Mieras, "Ben ik dat?" ISBN 978 90 468 0599 2 (2010), € 19,95

Met veel plezier gelezen. Heel veel fascinerende onderwerpen. De wetenschapsjournalist duikt in de huidige stand van zaken van het hersenonderzoek. Verliefdheid, empathie, ambitie, bewustzijn, vergeetachtigheid, vriendschap, verslaving, eetlust, genot en geluk komen aan bod.Alles wordt heel duidelijk, maar niet al te populistisch beschreven. De nieuwste editie is geactualiseerd aan de hand van het meest recente onderzoek en uitgebreid met zeven nieuwe hoofdstukken over: stress, creativiteit, meditatie, sport, intuïtie, hersenstimulatie en subliminale beïnvloeding.

Heel leerzaam. Wist je bijvoorbeeld van het bestaan van de stof IKKB/NF-kb? Deze stof saboteert tijdelijk de "vetmeter" in de thalamus, zodat de hersenen meer vet toelaten. O.a. stress verhoogt de productie van deze verbinding. Gestresste mensen eten daarom systematisch te veel. Of wist je dat de oorzaak van verlegenheid ook door het brein veroorzaakt wordt door een overactief werkende amandelkern (amygdalum). Heel veel meer wetenswaardigheden: aanrader! Wel met kleine hapjes consumeren, slow reading is gewenst.

Herman de Regt & Hans Dooremalen, "Wat een onzin!" ISBN 978 90 8506 632 3 (2009) € 19,50.

NBD|Biblion recensieDit populaire en goed leesbaar geschreven boek legt een wetenschappelijk-kritische lat langs paranormale verschijnselen, die zelf deels bogen op geldigheid en waarheid naar aanleiding van wetenschappelijk onderzoek. Het betreft respectievelijk algemeen bekende en aanvaarde paranormale verschijnselen als de bijna-doodervaring (kritische analyse van het onderzoek van Pim van Lommel), mediums (Uri Geller, Char Margolis, Derek Ogilvie), homeopathie (onder andere de zaak Sylvia Millecam) en Intelligent Design(is volgens het auteursduo verkapt christelijk creationisme).

De daaropvolgende twee hoofdstukken vatten de wetenschappelijke onderscheidingscriteria ervoor samen en geven een mogelijke (evolutionaire) verklaring voor het feit hoe we aan onzinnige opvattingen komen en waarom we er vaak tegen beter weten in aan vasthouden. Het voortschrijdend inzicht van de wetenschap wordt tenslotte uitgelegd aan de hand van de fenomenen heksen en het godsgeloof. Via wetenschapsfilosofie (onder anderen Francis Bacon) verdedigt men genuanceerd de stelling dat God wetenschappelijk verklaard dient te worden.

Voor wie net zo kritisch is tegenover bovenstaande onderwerpen als ik, is dit boek een aanrader. Het filosofische gedeelte met verwijzingen naar Bacon is wat taai, maar andere delen zijn zeer onthullend om niet te zeggen onthutsend en zeer leerzaam.

Georges Charpak & Henri Boch, "Magie van het gezond verstand."ISBN 90 581 4005 9 (2003) Nog te koop, o.a. bij Bol € 11 - 17 (nieuw).

NBD|Biblion recensieDe mensen willen bedrogen worden: massaal geloven ze in magiers, pendelaars, astrologen en andere toekomstvoorspellers en hechten ze grote betekenis aan getallen en gebeurtenissen die statistisch gezien totaal niet significant zijn. De natuurwetenschappers Charpak en Broch komen tegen dergelijke vormen van bedrog en bijgeloof in het geweer: ze laten zien hoe de misleiding werkt en hoe de misverstanden ontstaan. De inhoud van hun boek heeft weinig systeem, de voorbeelden zijn wat willekeurig, de taal is soms wat omslachtig, maar een lezer die zijn kritische zin wil scherpen, zal aan dit boek veel plezier kunnen beleven. Bevat noten en een bijlage over kansrekening.

Twee wetenschappers van naam -Charpak kreeg in 1992 de nobelprijs voor natuurkunde-trekken ten strijde tegen de moedwillige verdraaiing van de werkelijkheid. Bedrog, stemmingmakerij en pseudo-waarheden komen aan de orde. Pendelen, psychokinese, wichelroede, telepathie en andere onzin worden besproken. Leuk boek!