Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Home Nieuw CV's Taal en zo Spelen met taal TaalArchiefIndex TaalArchief-1 TaalArchief-2 TaalArchief-3 TaalArchief-4 TaalArchief-5 TaalArchief-6 TaalArchief-7 TaalArchief-8 TaalArchief-9 Taal Archief-10 TaalArchief-11 TaalArchief-12 Eerderegedichten Gedichten 1-6 Gedichten 7-12 Gedichten 13-18 Gedichten 19-24 Gedichten 25-30 BoekbesprekingArchiefIndex Boekbespreking BoekenArchief-1 BoekenArchief-2 BoekenArchief-3 BoekenArchief-4 BoekenArchief-5 BoekenArchief-6 BoekenArchief-7 BoekenArchief-8 BoekenArchief-9 BoekenArchief-10 "Wiskunde" Cijfers Getal van het beest cijfersGedicht CijfersArchiefIndex Archiefcijfers1 Archiefcijfers2 Archiefcijfers3 Archiefcijfers4 Archiefcijfers5 Archiefcijfers6 Archiefcijfers7 Archiefcijfers8 Archiefcijfers9 Archiefcijfers10 Archiefcijfers11 

BoekenArchief-7

Archief Boekbesprekingen 2011 25-26

Oktober 2011

naar Index

naar nieuwste bespreking

Alain de Botton, "De architectuur van het geluk" ISBN: 978-90-467-0130-0; €15NBD|Biblion recensieOp zeer pakkende en meeslepende wijze die Alain de Botton (1969) eigen is, gaat hij in dit ruim geillustreerde boek in op de relatie tussen de omgeving van de mens en zijn welbevinden. Wat was vroeger en nu de rol van architectuur, hoe staat een gebouw in verhouding tot zijn omgeving, hoe belangrijk zijn interieurs en hoe wat is de rol van een woning voor de moderne mens? Al dit soort vragen komen aan de orde. De Botton is een meester in het op een aansprekende en meeslepende wijze een overzicht geven van ontwikkelingen in de architectuur. Zijn verhaal is smeuig geschreven, doorspekt met (persoonlijke) anekdotes en een lust om te lezen. In het boek zijn tientallen foto's van gebouwen en interieursopgenomen (zwart-wit) die het verhaal op aantrekkelijke wijze illustreren. Het boek besluit met een register.Al weer een boek van De Botton in de boekbespreking! Het is niet alleen een van mijn favoriete schrijvers, maar er is nog een reden. Het boek verscheen al in 2006, toen hij daarin de volgende stelling poneerde:"De uitstraling van onze huizen en interieurs is wel degelijk van groot belang voor ons geluk en welzijn".Hij schreef niet alleen dit geniale boek maar richtte bovendien de non-profit organisatie"Living Architecture" op om eigentijds design in het traditionele Engelse platteland te introduceren.Volgens De Botton zijn de Engelsen in de negentiende eeuw blijven hangen in hun liefde voor vroeger met een neo-Victoriaanse namaakcultuur en nep-Tudor gebouwen. Hij staat met die gedachte trouwens lijnrecht tegenover prins Charles die een fel tegenstander is van alles dat ook maar een beetje lijkt op vooruitstrevende moderne architectuur. Living Architecture bestaat momenteel uit vijf (te huren) vakantiehuizen die door beroemde hedendaagse vooruitstrevende archtecten zijn ontworpen.Een van die huizen staat in Suffolk in een beschermd natuur gebied. Het is het ontwerp van het Rotterdamse bureau MVRDV, genaamd de "balancing Barn".Voor meer info over Living Architecture en zie HIER. Daar zijn o.a. de overige "Botton-huizen" ook te zien.

Dick Swaab, "Wij zijn ons brein" ISBN 978-90-254-3522-6; €24,95Uit Bol.com: Het verhaal van je leven is het verhaal van je brein. Dat begint in de baarmoeder, waar de hersenen gevormd worden op een manier waar je je leven lang niet meer vanaf komt. Dick Swaab volgt in Wij zijn ons brein de mens vanaf de conceptie tot en met de dood. Na een leven lang onderzoek naar de werking van het menselijk brein is Swaab de autoriteit. Hoe zit dat nou precies met de hersenen van pubers, wat gebeurt er als je verliefd bent, en valt homoseksualiteit te verklaren, en wat gebeurt er wanneer alzheimer toeslaat? De zin en onzin van therapie, antidepressiva en alternatieve geneeswijzen, agressie, moreel gedrag en geloof, meditatie: alles wordt beschreven in "Wij zijn ons brein."Dit boek is vreemd genoeg een best-seller geworden. Het is lang niet altijd even eenvoudig en Swaab is lange tijd zeer onfatsoenlijk behandeld door zowel zogenaamd progressieve kringen als door de kerk. Zijn denkbeelden, die mij zeer plausibel en doordacht voorkomen, zijn het gevolg van serieus wetenschappelijk onderzoek. De kritiek die hij krijgt komt meestal vanuit een soort persoonlijke teleurstelling. Over religie is hij duidelijk als hij de beroemde Richard Dawkins citeert:"Als 1 persoon lijdt aan waanvoorstellingen dan heet dat krankzinnigheid. Als veel mensen tegelijk aan waanvoorstellingen lijden, noemt men het religie". Ook zijn opvattingen over de ziel en de vrije wil (bestaan niet) zullen veel mensen schokken: het ontneemt hun de zogenaamde zekerheden. Citaat van Woody Allen in het boek: "Nou ik geloof wel dat er iemand is die over ons allen waakt, maar dat is helaas de regering." Zijn -bewezen- genuanceerde, zorgvuldig geformuleerde conclusies over het "homo-gen", pedofilie, kruidentherapie, bijna-doodervaringen et cetera gaan in tegen wat velen willen geloven, maar zij moeten helaas teleurgesteld worden.De kracht van het boek is het brede scala van onderwerpen die met het functioneren van de hersenen te maken hebben. Alles wordt in heldere taal uitgelegd, vaak met humor, ondersteunende wetenschappelijke feiten en geestige toepasselijke citaten. Sommige gedeelten vereisen zorgvuldige lezing, niet alles is eenvoudig naar de geïnteresseerde leek te vertalen. Zijn denkbeelden die lange tijd vervloekt en verketterd werden zijn door voortschrijdend wetenschappelijk onderzoek nu toch eindelijk inbrede kring aanvaard. Hij had een waarzeggende geest en Leviticus 10:17 zegt daarover:"een man of vrouw die een waarzeggende kracht bezit, zal zeker te dode worden gebracht;stenigen zal men hen, hun bloedschuld is op hen." Gelukkig is dat met Swaab niet gebeurd,hoewel hij vele malen met de dood is bedreigd. Lees en oordeel zelf.