Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Home Nieuw CV's Taal en zo Spelen met taal TaalArchiefIndex TaalArchief-1 TaalArchief-2 TaalArchief-3 TaalArchief-4 TaalArchief-5 TaalArchief-6 TaalArchief-7 TaalArchief-8 TaalArchief-9 Taal Archief-10 TaalArchief-11 TaalArchief-12 Eerderegedichten Gedichten 1-6 Gedichten 7-12 Gedichten 13-18 Gedichten 19-24 Gedichten 25-30 BoekbesprekingArchiefIndex Boekbespreking BoekenArchief-1 BoekenArchief-2 BoekenArchief-3 BoekenArchief-4 BoekenArchief-5 BoekenArchief-6 BoekenArchief-7 BoekenArchief-8 BoekenArchief-9 BoekenArchief-10 "Wiskunde" Cijfers Getal van het beest cijfersGedicht CijfersArchiefIndex Archiefcijfers1 Archiefcijfers2 Archiefcijfers3 Archiefcijfers4 Archiefcijfers5 Archiefcijfers6 Archiefcijfers7 Archiefcijfers8 Archiefcijfers9 Archiefcijfers10 Archiefcijfers11 

BoekenArchief-9

Wis- en Natuurkunde boeken voor wetenschappelijk geïnteresseerdenEr zijn vele populair wetenschappelijke boeken op de markt. Als je belangstelling hebt in wis- en natuurkunde, maar er niet al te diep in wilt duiken zijn deze boeken aanraders:* Het Wiskundeboek:Een fraaie uitgave van Librero voor een zachte prijs. Het bevat 250 mijlpalen in de geschiedenis van de wiskunde. Steeds 1 onderwerp op een bladzijde, met bij behorende bladzijde met een illustratie. "Van Pythagoras tot de 57ste dimensie" luidt de ondertitel. Leest makkelijk en heeft een zeer heldere uitleg, erg leuk.* Het Natuurkunde boek:Uit dezelfde reeks. De zelfde schrijver behandelt nu wederom op een heel duidelijke en degelijke wijze 250 onderwerpen uit de natuurkunde, met als ondertitel: "Van de oerknal tot de deeltjesversneller" Beide boeken vormen een mooie set.

Archiefboeken

* Gek op Natuurkunde:Dit is ook een heel aardig boek. Geschreven door Walter Lewin, bekend natuurkundige, die vooral faam heeft verworven met zijn spectaculaire voorbeeldproeven in de collegezaal (zie boven). Hij legt op heel duidelijk wijze allerlei natuurkundige zaken uit en ondersteunt dat met sensationele escapades in de collegezaal. Heel veel van zijn colleges zijn op internet te bekijken. Sommige onderdelen (vooral het gedeelte over Röntgenastronomie zijn wat langdradig, maar in het algemeen leest het prettig.* Ik was altijd heel slecht in wiskunde:Geschreven door Jeanine Daems en Ionica Smeets ("de Wiskundemeisjes") is een heel speels boek dat op eenvoudige wijze allerlei wiskundige aardig- en eigenaardigheden uitlegt. Grappig geschreven en goed te volgen door een ieder met al een beetje wis- en/of getalkunde. Onderwerpen als veelvlakken, kansberekenig, logica, meetkunde, priemgetallen et cetera passeren de revue. Ludiek geïllustreerd. Aanrader.

Archief Boekbespreking maart 2013

Een aantal boeken van Oliver Sacks:Sacks is een veelschrijver, die ik graag lees, met een heel breed oeuvre. Ik bespreek een paar van zijn boeken.* Herinneringen aan mijn chemische jeugd:Dit is een autobiografie die zijn nogal bizarre en opvallende jeugd in Engeland beschrijft. Het geeft bovendien een aardig beeld van Engeland tijdens de tweede wereldoorlog. Het spreekt mij nog in het bijzonder aan omdat ik in mijn jeugd ook nogal wat chemische proefjes thuis heb gedaan. Maar niet zo exorbitant als Sacks!! Wie interesse heeft in Sacks zal dit zeker willen lezen. Als je bovendien scheikunde wel interessant vindt is dit boek een must.* Mexicaans dagboek:Hierin beschrijft Sacks een reis met enkele leden van een club die speciaal geïnteresseerd is in allerlei planten, met name varens. De breed georiënteerde Sacks is lid van die club. De expeditie gaat naar Mexico. Sacks toont zich in dit boekje een begenadigd reisverhalenschrijver. Zijn vermogen om heel goed te observeren als hoogleraar neurologie en psychiatrie komt hem in dit reisverslsg goed van pas. Een heel leuk werkje waarin we, net als in het vorige besproken boek, een heel andere kant van hem zien dan in al zijn boeken op medisch/neurlogisch gebied waar hij zo beroemd mee is geworden.* Het eiland der kleurenblinden:Hierin reist Oliver naar Micronesië. Daar heersen twee mysterieuze ziekten. Op het eiland Pingelap een opvallend hoog percentage kleurenblindheid en onder andere op Guam de onbekende , ziekte lytico-bodig, of wel amyotrofische laterale sclerose (ALS). Sacks gaat als een "Dr.Watson" op speurtocht en beschrijft intussen op prachtige wijze de natuur en de samenleving ter plekke. Ook in dit boek wordt aandacht besteed aan zijn (lichte) obsessie voor varens. Bijna een spannend boek met weer een prachtige vertelkunst als basis.* Het innerlijk oog:Dit is weer een ouderwetse Sacks, met dit keer aandacht voor afwijkingen aan het gezichtsvermogen. Niet zo erg goed geschreven als andere boeken van hem als neuroloog. (te) veel aandacht voor zijn eigen (grote) problemen met zijn gezichtsvermogen. Beetje teleurstellend boek.* Musicofilia:Een geweldig boek voor iedereen die van muziek houdt en die geïnteresseerd is in de psyche, de neurolgie, hypermuzikaliteit, afasie, de heilzame werking van muziek en wat al niet niet meer. De verbijsterende relaties tussen geest, gezondheid en muziek worden op de hem kenmerkende wijze, met veel praktijkvoorbeelden voor het voetlicht gebracht. Heel mooi boek.