Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Home Nieuw CV's Taal en zo Spelen met taal TaalArchiefIndex TaalArchief-1 TaalArchief-2 TaalArchief-3 TaalArchief-4 TaalArchief-5 TaalArchief-6 TaalArchief-7 TaalArchief-8 TaalArchief-9 Taal Archief-10 TaalArchief-11 TaalArchief-12 Eerderegedichten Gedichten 1-6 Gedichten 7-12 Gedichten 13-18 Gedichten 19-24 Gedichten 25-30 BoekbesprekingArchiefIndex Boekbespreking BoekenArchief-1 BoekenArchief-2 BoekenArchief-3 BoekenArchief-4 BoekenArchief-5 BoekenArchief-6 BoekenArchief-7 BoekenArchief-8 BoekenArchief-9 BoekenArchief-10 "Wiskunde" Cijfers Getal van het beest cijfersGedicht CijfersArchiefIndex Archiefcijfers1 Archiefcijfers2 Archiefcijfers3 Archiefcijfers4 Archiefcijfers5 Archiefcijfers6 Archiefcijfers7 Archiefcijfers8 Archiefcijfers9 Archiefcijfers10 Archiefcijfers11 

TaalArchief-12

Woorden om bang van te wordenOnlangs kwam ik dit woord tegen: PARASKAVEDEKATRIAFOBIE. Dit is angst voor vrijdag de dertiende!Er blijkt nog een term voor deze angststoornis te bestaan: FRIGGATRISKAIDEKAFOBIE, afgeleid van Triskaidekafobie,de angst voor het getal 13. Als je daar verder in duikt blijken er voor vele angsten wel heel bizarre woorden te bestaanOp de website www.angstlijst.nl zijn er vele opgenomen.Heel bijzonder is deze: sesquipedalofobie, de angst voor lange woorden, een angst die schertsenderwijs (hoop ik ten minste) ook wel HIPPOPOTOMONSTROSESQUIPPEDALOFOBIE wordt genoemd.Deze is wel heel eigenaardig: anatidaefobie, de angst dat jevoortdurend in de gaten wordt gehouden door een eend (?!)Hier nog een kleine greep uit de vele fobieën en de bijbehorende vreemde namen:

Hier staan allerlei opvallende of curieuze of intrigerende zaken aangaande taal.Als je zelf ook iets is opgevallen, of als er taalzaken zijn waaraan je je ergert, laat het me dan even weten.

FOBIE

ANGST VOOR

AblutofobieAilurofobieAthazagorafobieBatrachofobie

Baden of wassenKattenOm genegeerd te wordenKikkers

BogyfobieChionofobieCnidofobieDidaskaleinofobie

BoemannenSneeuwOm gestoken te wordenOm naar school te gaan

HobofobieLilapsofobieNosocomefobieOneirogmofobie

Zwervers of bedelaarsWervelstormen of orkanenZiekenhuizenNatte dromen

PsellismofobieRhytifobieSiderodromofobieSocerafobie

StotterenOm rimpels te krijgenTreinenSchoonouders!

TaalergernissenDe uitdrukkingen "Ik heb zoiets van"en "zeg maar" zijn mij al lang een doorn in het oog. Ik ben niet de enige, getuige dit fraaie gedichtje vanPieter Nieuwint, die ooit samen met Ivo de Wijs op het podium stond.

ZEG MAAR NIET"Ik heb zoiets van", dat is echtZo'n frase die ik fel bevechtEn ik verdraag het ook al slechtWanneer iemand "zeg maar" zegtMaar met een zucht bedenk ik danDat het nog altijd erger kanIk sprak een man laatst, en die manHad ergens zeg maar zoiets van

Hoe komen we eigenlijk aan de namen van deze muzieknoten? We danken deze namenaan de monnik Guido van Arezzo (circa 992-1050). Hij noemde ze toen:ut-re-mi-fa-sol-la. Deze namen komen uit een lofzang ter ere van Johannes de Doper.Het zijn de beginletters van de eerste zes regels: Ut queant laxis, Resonare fibris,Mira gestorum, Famuli tuorum, Solve polluti en Labii reatum.Elke regel begint 1 toon hoger dan de vorige, vandaar.De zevende noot (Si) is pas later toegevoegd en komt uit de slotregel van de hymne: het is de afkorting van Sancte Ioannes.Ut is later veranderd in Do, afkomstig van Dominus (Heer) omdat do met de klinker op het einde makkelijker zingt dan ut.

De toonladder

Overigens: muzieknoten worden met een kleine letter geschreven: bijvoorbeeld : de hoge c een de g-sleutel. Echter!Als het om de toonsoort gaat wordt er meestal verschil gemaakt tussen kleine letters voor mineur (kleine terts) en hoofdletters voor majeur (grote terts), dus: c-mineur, a-klein, fis kleine terts, maar C-majeur, D-groot en Bes grote terts!

Naar Taalarchief